Reflü Tedavisi
Reflü Nedir?
Reflü; mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesi olarak tanımlanmaktadır. Genel şikayetleri arasında göğüs kafesinin arkasında ağrı, yemek borusunda yanma, ağza mideden gıda parçası ve mide asidinin gelmesidir. Genellikle yemek yedikten sonra beliren bu şikayetlerin toplumda görülme oranı yüksektir. Yapılan araştırmalar sonucunda toplumun %20’sinde reflü hastalığı saptanmıştır.
Reflü Belirtileri Nelerdir?
Reflü belirtileri yaş ve hastalığın ciddiyetine göre değişiklik gösterse de genellikle şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Baharatlı ve yağlı yiyecekler tüketildikten sonra mideden yemek borusuna doğru hissedilen yanma hissi
- Mide içeriğinin ağza gelmesi
- Geğirti
- Yutkunmanın ağrılı olması
- Mide bulantısı
- Hıçkırık
- Öksürük
- Ses kısıklığı
- Boğaz ağrısı
- Diş çürümesi
Reflü tedavisini 4 başlık altında toparlayabiliriz. Bunlar:
Diyet ile reflü tedavisi: Az ve sık gıda alınmalı, yatmaya yakın yemek yenmemeli, baş yüksekte kalacak şekilde yastık kullanılmalıdır. Kilo verilmeli, sık giysi giyilmemeli, ağırlık kaldırma-eğilme gibi karın içi basıncını arttıran manevralardan uzak durulmalıdır. Çikolata, alkol, kahve, gaz yapıcı madde ve karbonlanmış içeceklerin alınmaması gerekir.
İlaçla reflü tedavisi: Mide asidini nötralize edici, alt özofagus sfinkteri basıncını ve özofagus hareketlerini arttırıcı ilaçlar kullanılır.
Cerrahi Tedavi: İlk reflü ameliyatı 1955 yılında Rudolf Nissen tarafından gerçekleştirilmiştir. Günümüzde bu ameliyat bazı değişikliklerle laparoskopik olarak uygulanmaktadır. İlaç , diyet ve önlemlere karşın şikayetlerin kontrol altına alınamaması, hastanın ömür boyu ilaç ve önlem almayı ve diyet yapmayı istememesi ve Barrett özofagusu varlığında ameliyat önerilmektedir.
Laporoskopik anti reflü cerrahisinde öncelikle diafragmadaki boşluğun kenarlarını meydana getiren adeleler dikkatlice ortaya konulur, göğüs boşluğuna doğru kaymış olan özofagus-mide bileşkesi karın içine çekilerek buradaki genişleme dikilir, özofagusu sıkmayacak ve yutmayı engellemeyecek şekilde tamir edilir. Daha sonra midenin üst kısmı çevre yapışıklıklarından kurtarılarak, özofagusun çevresinde bir hokka oluşturacak şekilde sarılır. Hokkanın tam olmasına Nissen Fundoplikasyon (360 derece), kısmi olmasına Toupet Fundoplikasyon (270 derece) adı verilir.
İstanbul’da hizmet veren Op. Dr. Onur Peşluk'un resmi web sitesindeki yazısıdır.
Reflüyü Önlemede Etkili Yollar Nelerdir?
Yaşam tarzındaki küçük değişiklikler hastanın günlük yaşamında birtakım problemlere yol açan reflü hastalığının önüne geçmede etkendir. Bu etmenler ise şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Yüksek yastıkta yatma
- İdeal kiloya ulaşma ve bu kilonun korunması
- Kafeinli içeceklerin daha az tüketilmesi
- Alkol ve asitli içeceklerin tüketilmesinden kaçınma
- Yiyeceklerin yavaş çiğnenmesi
- Yağlı yiyeceklerden kaçınma
- Öğün aralarında sıvı tüketme
- Stresten kaçınma