Tüp Mide ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tüp mide ameliyatı obezite hastalığının tedavisinde uygulanan cerrahi bir uygulamadır. Bu uygulamanın gerçekleştirilebilmesi için birtakım şartlar bulunmaktadır. Aynı zamanda oldukça riskli bir işlem olması nedeni ile de mutlaka alanında uzman ve tecrübeli doktorlar tarafından uygulanması gerekmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Son yıllarda her yaştan insanda görülebilecek ve çağın hastalığı olarak tanımlanan obezite sadece kilo alma ve kilo verememe problemi değildir. Hastanın iç organlarının giderek yağlanması ve fonksiyonlarının azalması sonucunda ilerleyen zamanlarda birçok ciddi probleme yol açabilecek bir hastalıktır.
Günümüzde birçok kişi kilo verememekten, diyet ve egzersiz yapmalarına rağmen giderek kilo almaktan şikayet etmektedir. Ancak kilo problemi olan her insan obezite değildir. Obezite teşhisinin yapılabilmesi için hastanın vücut kitle indeksinin 40'ın üzerinde olması gerekmektedir. Obeziteye neden olan faktörler ise şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Genetik faktörler; ailesinde obezite problemi olan kişilerin obez olma olasılıkları daha yüksektir.
- Stres
- Alkol ve sigara kullanımı
- Paketlenmiş hazır gıdalar ile beslenme
- Yaşam ve çalışma alanlarının kapalı alanlarda oluşması
- Hareketsizlik
- Fast food tüketimi
Obezite problemi yaşayan hastanın yaşam kalitesinin önemli derecede olumsuz etkilenmesi ile birlikte aynı zamanda genel sağlık durumunda da ciddi problemler açığa çıkmaktadır. Bu nedenle birçok hasta obezite cerrahisi çözümlerine başvurmakta ve tüp mide ameliyatı olmaktadır.
İçinde bulunduğumuz dönemde obezite cerrahisi alanında en sık uygulanan işlemlerden biri tüp mide ameliyatıdır. Bu ameliyatın gerçekleştirilebilmesi için hastanın psikolojik durumunun iyi olması ve ameliyat sonrasında kendisine refakat edilebilecek bir ortama sahip olması gerekmektedir. Aynı zamanda hastanın fiziksel sağlığının korunması ve riske atılmaması açısından vücut kitle indeksinin 40'ın üzerinde olması şartı bulunmaktadır.
Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tüp mide ameliyatı öncesinde hastanın genel fiziksel ve psikolojik muayenesinin ayrıntılı bir şekilde yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda ameliyat planması sırasında hastanın süreç hakkında merak ettiği tüm soruları doktoruna sorması gerekmektedir. Doktor ameliyat sonrasında iyileşme sürecinde yaşanacakları hastaya bildirmelidir. Tüp mide ameliyatı sürecinde hasta ameliyat için hazırlanarak ameliyathaneye getirilmektedir. Daha sonra ise damar yolundan genel anestezi uygulaması gerçekleştirilmektedir.
Teknolojinin gelişmesi ve bilimsel çalışmaların artması ile tüp mide ameliyatları bugün daha çok laparoskopik yöntemler ile uygulanmaktadır. Hastanın karın bölgesinden 4 ila 5 adet delik açılarak özel cihazlar ile içeri girilmekte ve yüksek teknolojik görüntüleme cihazları ile ameliyat gerçekleştirilmektedir. Laparosopik yöntemler ile gerçekleştirilen ameliyat sonrasında hastanın düzenli bakıma ve özel bir beslenme programına ihtiyacı bulunmaktadır.